Egy egészen kivételes borvacsorán vettünk részt a Café Delion Bistroban, ahol az ételekhez felszolgált borok mellett, pálinkák és kézműves sörök izgalmas párosítása nyűgözte le az érzékszerveinket.
Helyszín:
A Café Delion egyedi hangulata a teljesen ellentétes hatások vegyítésében rejlik. A helyszín dizájnja nagypolgári ihletésű, antik festményekkel és berendezéssel. A hangfalakból rock zene szól és fine dining minőségű fogásokkal kápráztatnak el minket. A közvetlen pincérek, a családias vendégkör és az ételek merész koncepciója professzionális, mégis hihetetlenül oldott hangulatot teremtett.
Ételek:
Az ételek összeállításáért a rock séfként ismert Nyúzó Imre felelt. Izgalmas alapanyagokból kreált lendületes fogásai minden egyes tányéron egyedi, de befogadható ízvilágot alkottak. Lehengerlő élmény volt, ahogy a laza stílus és a fine dining vonal az ételekben keveredett. Nem volt semmi túlgondolva, túlcsicsázva, tökéletesen kigondolt fogások, megfelelő ritmusban felszolgálva. Teli találat!
Előételként szuvidolt osztrigát kóstoltunk tengeri szőlővel, uborkával és almával.
A folytatásban sütőtökkrémleves következett kacsazúzával töltött gyozával (kínai gombócféle).
Főételként az este legjobban eltalált fogása: Borjúmáj birsalmasajttal és lyoni hagymával kényeztette érzékeinket. A 3 összetevő zseniális kompozíciója életre szóló nyomott hagyott bennünk.
Második főételünk: wagyu marha a föld ízeivel (paraj, gomba, cékla).
Desszertként pedig szilvatorta, 1 Csepp Penyigei szilvapálinkával kombinálva koronázta meg az estét.
Italok:
Az ételek mellé Takács Alexandrosz sommelier komponált kevésbé ismert, de kivételes minőségű magyar borokat, kézműves söröket és pálinkát. Minden fogás mellé kétfajta italpárosítást álmodott meg, így bőszen kísérletezhettünk, kinek melyik ital hozza ki az ételben megbújó rejtett ízeket. Sokszor megesett, hogy az ételek mellé kínált italok megosztották a közönséget és komoly érvekkel vitáztak a vendégek, nekik miért csak az egyikkel lett teljes az ízvilág. A szakmai kiválóságot tükrözi, hogy valamelyik variációban mindenki megtalálta a keresett harmóniát.
Az este dinamikáját is Alexandrosz fiatalos lendülete és színpadias előadása adta. Úgy beszél a tanninokról vagy egy kézműves sör sztorijáról, hogy még egy gasztro témák iránt érdektelen embert is egészen biztosan magával ragadna. Mértani pontossággal vezényelte az este menetét, és átfogó képet adott a felszolgált italok hátteréről.
Összhatás:
A Café Delion sajátos hangulata lenyűgözött minket. Imádtuk, hogy feszengés nélkül is lehet professzionális gasztro élményben részünk, és megtanultuk, hogy nem csak a bor lehet méltó kísérője egy jó ételnek. Egyedülálló tapasztalat volt átélni, ahogy a nem mindennapi fogások mellé felkínált pálinka, kézműves sör vagy magyar bor egészen kivételes ízeket hozott elő egy-egy fogásból. Alexandrosz dinamikus kísérete Nyúzó Imre lazaságával kombinálva, pedig zseniális egyveleget alkotott. Ha egy egész estés kulináris utazásra vágynál, a Café Delionban megtalálod, amit keresel!
Fotó: Rauf Sven Tamás / Gasztrokibic, Café Delion